Sydstranda på Ulvøya


 


Beliggenhet
Sydstranda friområde ligger på Ulvøya i Bunnefjorden på østsiden av Indre Oslofjord i Oslo kommune (tidl. Aker kommune).  Ligger i Fjordveien/Måkeveien. Kart.(Kvasir)

Beskrivelse
Privat friområde som er åpen for allmennheten med sandstrand, svaberg, brygge, stupetårn, flytebrygge, stupetårn og gressplen.

Proviant og sanitær

Vann finnes på stranda ved toalettet. Dusj finnes på stranda. Mat kan kjøpes i  kiosken som har pølser, snacks, sjokolade, is og kald drikke. Nærbutikk (dagligvare) ca. 300 meter fra stranda. Toaletter tilgjengelig i . Nøkkel fås av livredder (gul/rød uniform). Søppelstativer er plassert ut en rekke steder. Legg engangsgrillene ved siden av søppelstativene.

Adkomst
Buss 85 til Ulvøya (via Malmøya) fra Oslo S Gå av på endestasjonen og følg Fjordveien til enden. Ruteopplysning finner du på tlf. 177 eller www.trafikanten.no. Bussen tar barnevogner, men ikke sykler. I høysesongen er det ikke plass til barnevogner på bussen.
Bil:  Følg E18 (Mosseveien) på Oslos østside. Avkjøring godt skiltet. Veien er brede. Parkering er mulig i de fleste sidegatene. Ingen avgift. Men husk å ikke sperre veien eller innkjøring til privat eiendom. Akselrasjonslomme i midtrabatten. Skal du mot Oslo så legg deg i midtrabatten når det er klart fra venstr.
Båt: Ingen adkomst i badesesongen da området er sperret av med badebøyer.

Oppsyn/driftsansvar
Privat friområde som eies og drives av Ulvøya Vel, Mosseveien 173, 0130 Oslo.

Åpningstider
Sydstranda friområde (Måkeveien/Fjordveien)
Billettsalg kl. 0900 - ca.1800 i badesesongen (1. juni - 31. august). Adgang voksne kr. 20,- og barn kr. 10,-. Stranda er åpent til 24. OBS: Toaletter stenger samtidig som billettsalget stenger.

Sydstranda kiosk
Åpent etter behov i badesesongen.

Ulvøya matsenter
(tlf. 22288060)
Ligger i Vargveien 16 ved bussendeplassen midt på øya.
Mandag - fredag kl. 0900-2000
Lørdag kl. 0900-1600
Søndag kl. 1200-1600

Aktiviteter
Badestrender av sand og svaberg med brygge og flytebrygge. Stupetårn (2, 3 og 5 meter). Grillplass (kun på anvist plass). Soling mulig på sandstrand og gressplan.sandstrand, Bane av betong gir mulighet for ballspill.

Sikkerhet
Oslos tryggeste friområde pga. oppsyn/vakthold. Sandstranda er liten og oversiktlig. Ingen livreddere (badevakter) og bading skjer på eget ansvar.

Temperatur
Temperaturen er høyeren i de grunne vikene. Ved "pålandsvind" blir det varme overflatevannet stuet inn mot land. Det varme vannet vil da gå dypere. Oppdaterte badetemperaturer.

Vannkvalitet
Vannkvaliteten måles først og fremst ved mengden tarmbakterier, E. coli, i vannet. For høy konsentrasjon kan gi kvalme og diare. Imidlertid må vannet svelges. Faren er derfor størst for barn. De 2 største kildene til dårlig vannkvalitet er overløpsvann fra kloakknettet som følge av mye nedbør og mye ekskrementer fra dyr som bl.a. gjess og kaniner.
     Her følges normene til De Europeiske Forente Stater som Norsk lovverk er underlagt. Informasjonen her hentet fra rapporten "Evaluering av Oslos badeplasser med hensyn til hygieniske krav og smittefare." skrevet av Kirvil Bang og utgitt av helseetaten i Oslo kommune. Undersøkelsene er gjort i 2001-2003.
     Vannvaliteten på Sydstranda regnes generelt for å være utmerket kvalitet. Av de 14 badeplassene som finnes på Osloøyene (fastlandet er ikke vurdert) har Sydstranda den mest stabile og med den beste vannkvaliteten. Imidlertid kan det variere mye fra uke til uke avhengig av nedbør, strømforhold og hvor gjessene myter. Se derfor informasjon om oppdatert vannkvalitet.

Lover & regler
- På stranda skal det være ro, ingen spilling av musikk etter kl. 2200.
- Alkohol (øl, vin o.l.) er ikke tillatt da det er offentlig sted.
- Engangsgrill er ikke tillatt da mange ikke har lært å bruke den riktig. Grilling kun på fast grillsted.
- Hund har ikke tilgang i badesesongen.
- Husk båndtvang hele året!!!

Pekere
Praktisk informasjon om Ulvøya (osloøyene.no)
Bilder fra Ulvøya (osloøyene.no)
Evaluering av Oslos badeplasser (PDF, 1,2MB)

Terningkast
Terningkasten henviser til permanente innretninger og opplevelsesmuligheter. Forhold som ikke er permanent og kan variere er ikke tatt i betraktning. Dette kan være vedlikehold, rengjøring, rydding o.l.
    Sydstranda er den nest beste badestrand av de 14 som finnes på Osloøyene. (Fastlandet er ikke vurdert.) Det er kun Huk (1) som er bedre. Etter Sydstranda kommer Langøyene (3) som også har fått terningkast 5.Oppdatert 31. juli 2006
Publisert 18. juli 2005
Redaktør: Harald Gjerde
e-post: post@oslooyene.no
          © osloøyene.no    

Klikk på bildene for større bilde med billedtekst.