Badeplass:

Sydstranda på Ulvøya

Beliggenhet
Sydstranda friområde ligger på Ulvøya i Bunnefjorden på østsiden av Indre Oslofjord i Oslo kommune (tidl. Aker kommune). Ligger i Fjordveien/Måkeveien på Langeodden (Norgeskart).

Beskrivelse
Privat friområde som er åpen for allmennheten med sandstrand, svaberg, brygge, stupetårn, flytebrygge og gressplen.

Adkomst
Buss 85 til Ulvøya (via Malmøya) fra Oslo S. Gå av på endestasjonen og følg Fjordveien til enden. Tider; rutetabell, . Halvtimesruter fra 0600-0030, hver 15. min. kl. 1430-1800. Ruter søk. Bussen tar barnevogner, men ikke sykler. I høysesongen er det ikke plass til barnevogner på bussen.
Bil:  Følg E18 (Mosseveien) på Oslos østside. Avkjøring godt skiltet. Veien er bred. Mot Oslo; Akselrasjonslomme i midtrabatten. Skal du mot Oslo så legg deg i midtrabatten når det er klart fra venstre. Parkering er mulig i de fleste sidegatene. Ingen avgift. Men husk å ikke sperre veien eller innkjøring til privat eiendom.
Båt: Ingen adkomst i badesesongen da området er sperret av med badebøyer. All strandlinje på Ulvøya er innmark. Dermed ingen fri ferdsel eller adkomst fra sjøen.

Proviant og sanitær
Vann finnes på stranda ved toalettet. Dusj finnes på stranda. Mat kan kjøpes i  kiosken som har pølser, snacks, sjokolade, is og kald drikke. Nærbutikk (dagligvare) ca. 300 meter fra stranda. Toaletter tilgjengelig i strandas åpningstid. Nøkkel fås av livredder (gul/rød uniform). Søppelstativer er plassert ut en rekke steder. Legg engangsgrillene ved siden av søppelstativene.

Oppsyn/driftsansvar
Privat friområde som eies og drives av Ulvøya Vel, Mosseveien 173, 0130 Oslo. Vakttelefon: 400 60110.

Åpningstider
Sydstranda badestrand (Måkeveien/Fjordveien)
Billettsalg kl. ? - ? i badesesongen (1. juni - 31. august). Adgang voksne kr. 40,- og barn kr. 20,-. Stranda er åpent til kl. 2400. OBS: Toaletter stenger samtidig som billettsalget stenger.

Sydstranda kiosk
Åpent etter behov i badesesongen.

Joker kolonial
(tlf. 22288060)
Ligger i Vargveien 16 ved bussendeplassen midt på øya.
Mandag - fredag kl. 0800-2100
Lørdag kl. 0900-2100
Søndag kl. 1000-1900

Aktiviteter
Badestrender av sand og svaberg med brygge og flytebrygge. Stupetårn (2, 3 og 5 meter). Grillplass (kun på anvist plass). Soling mulig på sandstrand og gressplan.sandstrand, Bane av betong gir mulighet for ballspill.

Sikkerhet
Oslos tryggeste friområde pga. oppsyn/vakthold. Sandstranda er liten og oversiktlig. Ingen livreddere (badevakter) og bading skjer på eget ansvar.

Temperatur
Temperaturen er høyeren i de grunne vikene. Ved "pålandsvind" blir det varme overflatevannet stuet inn mot land. Det varme vannet vil da gå dypere. Badetemperaturen måles ikke på Ulvøya se derfor Fjordtemperaturen.

Vannkvalitet
Vannkvaliteten måles først og fremst ved mengden tarmbakterier, E. coli, i vannet. For høy konsentrasjon kan gi kvalme og diare. Imidlertid må vannet svelges. Faren er derfor størst for barn. De 2 største kildene til dårlig vannkvalitet er overløpsvann fra kloakknettet som følge av mye nedbør og mye ekskrementer fra dyr som bl.a. gjess og kaniner.
     Her følges normene til De Europeiske Forente Stater som Norsk lovverk er underlagt. Informasjonen her hentet fra rapporten "Evaluering av Oslos badeplasser med hensyn til hygieniske krav og smittefare." skrevet av Kirvil Bang og utgitt av helseetaten i Oslo kommune. Undersøkelsene er gjort i 2001-2003.
     Vannvaliteten på Sydstranda regnes generelt for å være utmerket kvalitet. Av de 14 badeplassene som finnes på Osloøyene (fastlandet er ikke vurdert) har Sydstranda den mest stabile og med den beste vannkvaliteten. Imidlertid kan det variere mye fra uke til uke avhengig av nedbør, strømforhold og hvor gjessene myter. Se derfor informasjon om oppdatert vannkvalitet.

Lover & regler
- På stranda skal det være ro, ingen spilling av musikk etter kl. 2200.
- Alkohol (øl, vin o.l.) er ikke tillatt da det er offentlig sted.
- Engangsgrill er ikke tillatt da mange ikke har lært å bruke den riktig. Grilling kun på fast grillsted.
- Hund har ikke tilgang i badesesongen.
- Husk båndtvang hele året!!!

Pekere
Praktisk informasjon om Ulvøya (osloøyene.no)
Bilder fra Ulvøya (osloøyene.no)
Evaluering av Oslos badeplasser (PDF, 1,2MB)

Annen relefant info

Ulvøya Vel
Ulvøya på YouTube
Syden (Velhuset) - leie til selskap/arrangementer
Ulvøya rundt - onsdag 17. august 2022

Terningkast
Terningkasten henviser til permanente innretninger og opplevelsesmuligheter. Forhold som ikke er permanent og kan variere er ikke tatt i betraktning. Dette kan være vedlikehold, rengjøring, rydding o.l.
    Sydstranda er den nest beste badestrand av de 14 som finnes på Osloøyene. (Fastlandet er ikke vurdert.) Det er kun Huk (1) som er bedre. Etter Sydstranda kommer Langøyene (3) som har fått terningkast 5.
 

oppdatert 10. juli 2022
Publisert 18. juli 2005
Redaktør Harald Gjerde
© osloøyene.no